Vi har fått in en hel del frågor från er läsare om våra smarta tekniklösningar som gör vår resa möjlig. Tackar som frågar. En av de största utmaningarna på en sån här resa är navigering och det ska jag berätta lite om nu.
Eftersom vi reser lätt så sköter vi allt digitalt med våra mobiler och det gäller också navigering. På min iPhone 5 kör jag Runkeeper för att registrera vår resa (tid, längd, rutt, osv). Dessutom använder jag den för att hitta vägen till nästa mål.
Vi letar oss fram i princip uteslutande med hjälp av Google Maps cykelvägbeskrivningar. Tyvärr finns dessa ännu inte i iPhone-appen utan jag använder deras mobila webb-app istället. Den funkar bra förutom att den är lite instabil och kraschar ibland.
Vanligtvis plockar vi fram en första vägbeskrivning på hotellet där vi har wi-fi och sedan kör jag med 3G-data aktiverat för att det ska funka under dagen. 3G-data har ju länge varit svindyrt i utlandet men nu är priset hos Telenor som jag har 79kr per dygn och delat på fem blir det ändå värt det.
Allt detta är egentligen lite för mycket för iPhonens batteri, så för att kunna köra en hel dag har jag köpt ett extrabatteri som kopplas in via den vanliga iPhone-sladden och kan ladda telefonen tre gånger. Batteriet laddar jag på nätterna i ett vanligt vägguttag.
Extrabatteri. Praktiskt!
För att alltid ha telefonen till hands har jag skaffat en iPhone-hållare. Hållaren sätts fast på styret och ett speciellt skal till telefonen gör att den går att fästa i hållaren. Smidigt!
Hållaren som sätts fast på styret
iPhone-skalet med grej som gör att telefonen går att sätta fast i hållaren
Såhär sätter man fast telefonen…
…och såhär ser det ut när den sitter fast
Men, tänker ni. Inte kan väl telefonen överleva en storm när den sitter sådär? Blir den inte totalförstörd vid första regndroppen? Jo, det skulle den bli. Men det är inte direkt första gången vi cyklar hundra mil genom en europeisk stormakt, så vi har förberett oss med ett vattentätt alternativ som också går att fästa i hållaren på styret.
Såhär ser det ut, det vattentäta fodralet
In med telefonen like so
Klar att användas!
Lätt, eller hur? Måste säga att jag är extremt nöjd med setupen såhär långt. Google Maps leder oss på lite konstiga vägar ibland men i stort har det funkat väldigt bra och med lite sunt förnuft kan man välja alternativa vägar på egen hand om den föreslagna känns dålig på något sätt. Runkeeper funkar i stort sett felfritt och med extrabatteriet kan jag hålla telefonen igång från tidig morgon till sen kväll utan att behöva tänka på att spara på kraften.
Litet Mc Gyver 2013 är det, får man säga, även om du inte navigerar med en gammal tändsticksask och ett urtuggat tuggummi!
Ja, det gäller ju att göra det mesta av vad man har till hands! Batteriet är nog det jag är allra mest nöjd med, utan det hade allt det andra varit rätt onödigt och man vill verkligen inte stå utan karta med urladdad mobil på någon Walesisk kulle mitt i ingenstans 😉
Kul!
Tack!
Stjärn-Jerry levererar! Tack!! Ni skämmer bort oss, vilka kavalkader!
Tackar och bockar för all uppmuntran! Kul att du kommenterar så mycket också, det uppskattas verkligen.
Härlig tech-läsning. Tack för att ni gör sista jobbveckan lite mer uthärdlig!
Tack! Kul att du gillar det, det var skoj att skriva. Och självklart gör vi allt för att ta er genom de sista jobbveckorna. Det är ju därför vi åker på sånna här blogg-/cykelresor.
Skönt att sista veckorna på jobbet har blivit lättare att klara av, när jag kan läsa om era äventyr igen 🙂 Och bra att du nördar loss lite med tekniken så här, snyggt! (Men jag förväntade mig inget annat av dig med ditt epitet 😛 )
Tack! Kul att du uppskattar mina nörderier, det är ju liksom min roll i det här sällskapet (det blir ju ofta så). Next up är ett inlägg som är mer åt cykelnörd-hållet, hoppas att det också faller i smaken!
Intressant med batteriet. Jag har efter haveri på iPhone4 nu en iPhone5. Skillnaden vid Runkeeper-drift är 1,5h sämre för 5:an. Dvs 4:an klarade sig drygt 6h. 5:an 4,5h. Jag har en Hilight, fördelen (vid sol )är att den laddar hela tiden tills mörkret inträder. Fast då ni dragit till ”öarna där irländare, gaeller och engelskmän bor” så kanske man inte ska lita för mycket på tillgång till sol.