Vad ska resan heta?

Cykelvägen London - Edinburgh
Trogna fans av Cykelsällskapet har insett att det inte är en slump att våra resor har så klatschiga, underfundiga och rent briljanta namn. St Eriksplan – St Petersburg följdes upp av Malmö – München, och när vi skulle bestämma var vi skulle åka denna gång, var vi inne på att hitta en lämplig sträcka mellan två ställen som hade liknande namn. Men efter att istället valt rutt på andra premisser, fick vi anpassa namnet efter resan. Den svåra frågan ställdes: Vad ska resan heta? Så här gick resonemanget:

Den här gången handlar det inte så mycket om att cykla från punkt A till punkt B så kanske skulle det vara enklare att inte tänka så mycket ortsnamn? Vi hade redan inofficiellt pratat om resan som en ”Tour de Grand Bretagne” och när vi googlade visade det sig att det redan finns en sådan ”på riktigt” men som givetvis heter Tour of Britain på engelska. Men kanske skulle man kunna kalla resan för något som anspelade på det ändå, t.ex. The (Unofficial) Tour of Britain eller The (Other) Tour of Britain?

Nja, det kändes inte riktigt rätt. I alla fall inte lika klatschigt som vi tänkt oss, så vi fortsatte med dessa namnalternativ:

London-Edinburgh är ju korrekt men det låter inte coolt. Det låter som en ganska kort sträcka också och vi vill ju framstå som riktiga superhjältar.
Heatrow-Highlands – låter lite coolt men är rent geografiskt felaktigt eftersom vi aldrig åker till ”The Highlands”. Både Glasgow och Edinburgh ligger i Skottland (som ofta lite slarvigt kallas The Highlands), men faktiskt inte i området Highlands (utan logiskt nog i Lowlands.)
Oileáin Bhriotanacha är irländska för Brittiska öarna (vilket rent geografiskt faktiskt inkluderar Irland). Oileáin Bhriotanacha låter stenhårt (som ett dödsmetallband) men det är lite svårt att skriva in i webbläsaren. Dessutom är begreppet Brittiska öarna politiskt laddat för irländarna* These Islands är då mer politiskt korrekt.
England-Wales-Irland-Nordirland-Skottland är ett väldigt långt namn. EWINS är kortare. Men ingen fattar ju nånting då. Dessutom är det omöjligt att få så korta domänadresser.
Dags att tänka utanför boxen. En Bumerang är formen vi cyklar i och dessutom börjar vi i Storbritannien och slutar i Storbritannien. Boomerang Buttocks kanske, med tanke på hur ont vi kommer ha när vi väl kommer fram? Låter dessutom som ett brittiskt punkband!

Nja, där var vi inte heller nöjda. Efter att ha tittat på kartan en gång till så föll poletten ned. Vi börjar i London och slutar i Edinburgh (som ligger i Lowlands). London-Lowlands fick det bli!

* Ur irländsk synvinkel är benämningen Brittiska öarna kontroversiell eftersom den uppfattas som partisk gentemot Irland eller som en antydan om att Republiken Irland fortfarande i någon mån skulle vara brittisk. Därför använder Republiken Irland i officiella sammanhang istället begrepp som dessa öar (these islands),[3][4] eller Storbritannien och Irland (Britain and Ireland). Även begreppet "Anglokeltiska öarna" (Anglo-Celtic Isles) förekommer, dock mest bland irländska emigranter i USA och Australien.[5][6]