IRN-BRU is not good

Irn-Bru [ˈaɪ.ərn ˈbruː] (av engelska iron brew ”järnbrygd”) är Skottlands populäraste kolsyrade läsk med koffein.

20130705-183750.jpg

Som de insupare av lokal kultur som Cykelsällskapet ändå är, har vi helt gått över till IRN-BRU från första stund vi landsteg vid Skottlands blåsiga och regniga kust.

Den pissgula drycken produceras av det Glasgowbaserade bryggeriet A.G. Barr plc och säljs främst i Storbritannien, Irland, Kanada och Australien, men är även populärt på det europeiska fastlandet. I Skottland har Irn-Bru länge sålt bättre än Coca-Cola, men på senare år har Coca-Cola hunnit ifatt. Dess framgångar har lett till spekulationer om att Coca-Cola Company eller Pepsico skulle köpa upp A.G. Barr. Dock är Irn-Bru fortfarande den tredje bäst säljande drycken i hela Storbritannien, efter Coca-Cola och Pepsi.

Kulturen och mytbildningen kring Irn-Bru är påtaglig i Skottland. Enligt en populär myt är Irn-Bru mer populär i Ryssland än i Skottland. Detta är inte sant; försök att lansera Irn-Bru på den ryska marknaden har knappast gått spektakulärt bra.

Irn-Bru är populär som lindring av baksmälla. Drycken används även som groggvirke till vodka och skotsk whisky. Flera försök att sälja alkoholhaltiga drycker baserade på Irn-Bru har dock misslyckats.

När McDonald’s öppnade sin första restaurang i Glasgow fanns Irn-Bru inte med på menyn. Många skottar såg detta som en förolämpning, och en kampanj startades med målet att drycken skulle serveras där. McDonald’s gav så småningom med sig.

Här kommer lite bildbevis på inmundigandet av IRN-BRU:

20130705-182629.jpg
IRN-BRU på cykelpaus.

20130705-180612.jpg
En runda med IRN-bmb (Jägermeister och IRN-BRU).

20130705-180629.jpg
Enstaka IRN-bmb

För att beskriva hur det smakar ger vi er en skärmdump (som kom upp just då vi sökte på det) från engelskspråkiga Wikipedia:

20130705-180839.jpg