Hur betalar vi för oss?

I Ryssland hade vi inget gemensamt betalningssystem, vilket medförde att vi var skyldiga varandra en massa pengar hela tiden vilket blev omöjligt att hålla reda på till slut. Därför har vi inrättat ett system, en egen cykelekonomi:

De stora utgifterna tas om hand av Kajs magiska visakort, vilket gör att alla boenden är gratis – iaf tills nästa månad.

I Tyskland föddes under svåra omständigheter Zusammenkassen, och här på These Islands har vi en liknande lösning. Namnet på denna briljanta pengalösning var dock inte självklar.
Kajs förslag ”Community chest” fastnade inte riktigt. Efter ett tag föll polletten ned:

Cash-Cache ligger bättre i munnen och passar fint eftersom vi samlar våra kontanter i en sån här:

image
Cash-Cache, ett kollektivt blåskonto.

Då vi färdats mellan pund och euro har de två facken varit välbehövliga för att slippa sortera de enorma mängderna mynt som genereras.

Det fina med uppfinningen är att alla med jämna mellanrum lägger in en slant, vilket gör att måltider, fikapauser, jägerbombers och övriga viktiga inköp görs med denna gemensamma pott. Det får också till följd att allt detta är gratis, eller i alla fall känns som det.
Kända citat:
”Vi tar det på cash-cache va?”
”Täcker cash-cache detta?” (Vilket följs av ett jubel om så är fallet)

20130704-165006.jpg
Kollektivt uttag följs av kollektiv insättning.

Apropå pundet:
Brittiskt pund (£ – Pound sterling)
Valutakoden är GBP.

Namnet kommer från att ett pund ursprungligen motsvarade ett viktpund i sterlingsilver. Detta silver delades i 250 lika delar varav tio gick till myntmakaren. Resten delades upp i 240 pence. Ett pund delades upp i tjugo shilling, som i sin tur delades i tolv pence. Enkelt va?

Det blev bättre efter decimalreformen 1971 då det gjordes om till att 1 pound motsvarade 100 pence. Annars är Britterna som bekant inga jättefantaster av 10-baser vilket gör alla omvandlingar och uträkningar väldigt svåra och förvirrande.

Ytterligare kuriosa:
Pound sterling förekommer även som beteckning på valutan, men på valutamarknaden benämns hen endast som ”sterling”, för att skilja hen från andra typer av pund.

Pundtecknet (£) kommer ursprungligen från latinet (libra) och används ofta för att beteckna valutan. Jag antar att det härstammar från att det var ett pund (vikten) sterlingsilver. Libra betyder ju våg.

5 tankar kring ”Hur betalar vi för oss?

  1. Underbar bild! Och så generöst tilltaget antal uttagsautomater sedan (försök säga den meningen snabbt om ni kan).

    1. Ja, det här är ett mycket mer kontantvänligt land, det märks. De älskar att ha mängder av små jävla mynt utan värde också.

  2. Att tänka på INNAN hemkomst. Växlingskontor tar ENBART 1 och 2 EUR mynt och 1 GBP mynt i regel så Gör er av med allt mindre än så. Generellt gäller att sedlar ger bättre växelkurs än mynt så försök ha så mycket sedlar som möjligt i gemensamma kassan vid hemkomst. OCH DET VIKTIGASTE: VÄXLA ALDRIG PÅ FLYGPLATSEN ELLER PÅ HELGEN. Vänta tills ni är inne i stan och växla en vardag för bästa kurs……… Säger jag som jobbar på växlingskontor på en flygplats

  3. hmm… matematik. Beroende på hummör kan det vara kul.. annars bara krångel.

Kommentarer är stängda.